A családiház építés szakaszai
06. 12. 11:41

A családiház építés szakaszai

A családiház építés szakaszai
 
 A családiház kivitelezését általában három szakaszra bontjuk. Első szakasz a szerkezetkész állapot. Ebbe az alépítmények, a főfalak, a födémek, a nyílásáthidalók és a komplett tető az, ami beletartozik.  A második szakasz az emelt szintű szerkezetkész állapot. Ide tartozik a válaszfalazás, a nyílászárók, a vakolás, aljzattolás és a gépészet alapcsövezése. Az utolsó fázisra marad a családi ház kulcsrakész befejezése. Itt jön a festő, a burkoló, a gépészek szerelvényezése, a kertépítő, az asztalos, a lakatos munkák és minden egyéb (pl.: a riasztó rendszer vagy központi-porszívó szerelők).

A három kivitelezési szakasz költség arányosítva:
  • családi ház szerkezetkész állapot ~40 %
  • családi ház emeltszintű szerkezetkész állapot ~70 %
  • családi ház kulcsrakész állapot 100%
 
Most már csak az a kérdés, hogy mekkora teljes bekerülési összegnek vegyük a fenti százalékait.
 
A tapasztalataink szerint egy alsókategóriás, egyszerű szerkezetű családi ház, problémamentes munkaszervezési körülmények mellett, már körülbelül 200.000 Ft nettó árból lehet négyzetméterenként kihozni. Ha viszont egy átlagosan jó minőségű anyagokból készült, itt-ott elbonyolított szerkezetű házat veszünk alapul, akkor ez a összeg valahol nettó 225.000 Ft körül alakul négyzetméterenként. Ebbe az árba természetesen nincsenek benne a közművesített telek költségei.
 
A négyzetméterár egy felsőkategóriás luxus háznál könnyen meghaladhatja a 300.000 Ft-ot is. Ha a családi ház alatt pince vagy felette tetőtér van, akkor azt csökkentett négyzetméteráron kell figyelembe venni. Pincénél a földszint árának mintegy 70 %-a, tetőtérnél pedig az 1,90 méter feletti területet kell a hasznos négyzetméterbe beleszámolni.
 
Lássunk erre egy példát
 
Adva van egy összesen 230 m2 alapterületű átlagos szerkezetű, és középkategóriás anyagokból készülő családi ház, 100 m2 hasznos földszinti alapterülettel, 40 m2 pincével és 50 m2 hasznos alapterületű (1,90 méter felett mért) tetőtérrel. Akkor a családi házépítési költése becsülve kulcsrakész állapotra a következőképpen alakul: 
100 m2 x 200.000 Ft + 40 m2 x 140.000 Ft + 50 m2 x 200.000 Ft = 35.600.000 Ft (nettó) 
 
A fenti összeg tájékoztató jellegű, pontos árat tételes költségvetés alapján tudunk adni!
 

Vissza