Hogyan kezdjen neki a családi ház építésnek 2017-ben ?
05. 11. 12:29

Hogyan kezdjen neki a családi ház építésnek 2017-ben ?

Hogyan kezdjen neki a családi ház építésnek 2017-ben ?
 

A tavalyi vagyis a 2016-os esztendőben a családi ház és lakásépítés fellendülését tapasztalhattuk meg, és további fejlődés prognosztizálható 2017-ben is ezen a területen. Mivel ebben az esztendőben sokkal intenzívebben növekszik a családi házak építésének száma - a nagy kérdés csak az - hogy ezt a bővülést a házépítő cégek milyen módon tudják utánkövetni, és végső soron kiszolgálni.

Sajnos a szakember hiányt, amely az építőipar legnagyobb problémájaként jelentkezik a megnövekedett kereslet bővülés hozta felszínre, hiszen százezerek vándoroltak külföldre az elmúlt 6-8 évben a jobb anyagi körülmények megteremtése érdekében, az építőipar különféle területeiről, ami tulajdonképpen a magyar munkaerő piac teljes kimerüléséhez vezetett.

A kialakult szakember hiányért, és a szakmunkásképzés minősíthetetlen helyzetéért ugyanúgy a jelenlegi és a korábbi kormányaink is felelőssé tehetőek. A hazai kisvállalkozások 70-80%-a tőkehiánnyal küszködik ( ami a későbbi garancia érvényesítésének lehetőségét is kizárja ), ezeken felül még kénytelen képzetlen betanított és segédmunkásokat alkalmazni - akik valljuk be - képtelenek képzettségük hiányában a minőségi szakmunka elvégzésére.

Az is tény, hogy a komoly referenciákat felmutató építőipari cégek már a múlt év 2.-3. negyedévében bekebelezték az idei év családi ház építési projektjeiknek a nagyobb volumenét, ami miatt azok az építtetők, akik 2017-re időzítik a családi házuk megépítését, vagy telket vásárolni és azt megterveztetni, előreláthatólag már a 2017-es évben történő átadásra nagyon nehézkesen kutathatnak fel megbízható kivitelezőt.

Ebből kristálytisztán látszik, hogy aki még az idén szeretne az új házába beköltözni - ne késlekedjen - nagyon gyorsan keressen tervezőt és kivitelezőt, mégpedig oly módon érdemes, hogy a kivitelezési és az építésztervezési feladatokkal is ugyanazt a céget bízza meg, mert így egy kézben lesz minden feladat, a felelősség és így gyorsabb az egész folyamat is. 2016. júliusától sokkal összetettebb feladat lett az építészeti tervezési munka, tehát ezt is fontos ha tudja.

Az építési engedélyeztetési folyamat megszüntetésével csak annyi változott, hogy ehelyett a statikusnak kiviteli terveket kell mutatnia a víz és villamos tervezőnek, és az építésztervezőnek, majd ezek után a Felelős Műszaki Vezető jelenlétében a kivitelezés elejétől a végéig el kell látnia építésztervezőként a tervellenőri feladatokat is.

Vissza